BESIX heeft op 25 april 2017 de overname van de Belgische activiteiten van Heijmans, met als belangrijke dochterondernemingen Van den Berg NV, Heijmans Infra NV en Heijmans Bouw NV, afgerond. Op 8 februari maakte BESIX bekend hieromtrent een akkoord te hebben bereikt met de in Nederland beursgenoteerde bouwonderneming Heijmans NV. Nu de Belgische Mededingingsautoriteiten de transactie hebben goedgekeurd, kan verder werk worden gemaakt van de integratie.

Van den Berg  gaat verder onder dezelfde naam en profileert zich als specialist actief in de kabel- en leidingbouw met belangrijke toepassingen voor de energie-, water- en telecomsectoren. Met deze speler boort BESIX een nieuwe nichemarkt aan van hoogkwalitatieve oplossingen voor transport en distributie van water en energie, tunnelbekabeling, spoorweg- en hoogspanningsprojecten, gestuurde boringen en glasvezel- en breedbandcommunicatienetwerken.

Heijmans Infra zal voortaan BESIX Infra heten en positioneert zich als een topspeler op de Belgische inframarkt, gespecialiseerd in complexe infrastructuurwerken voor zowel de private als de publieke sector. Tegelijk neemt BESIX Infra ook de volledige controle over van Belasco (voorheen een 50/50 Joint-venture met DCA). Belasco zal met haar 3 asfaltcentrales in Gent, Puurs en Bilzen verder opereren onder dezelfde naam.

Heijmans Bouw zal haar activiteiten voortzetten als Belemco en is gespecialiseerd in hoogwaardige residentiële en publieke woning- en utiliteitsprojecten. De naam Belemco komt voort uit BESIX, Lemborgh (oude naam voor Limburg) en Cortryck (oude naam voor Kortrijk) en vertegenwoordigt de nieuwe en oude roots van het bedrijf met vestigingen in Bilzen (Limburg) en Kortrijk.

Deze overname kadert in de groeistrategie die BESIX sinds de MBO heeft ingezet om tegemoet te komen aan de stijgende vraag vanuit de Belgische markt naar geïntegreerde totaaloplossingen. Met bijna 900 medewerkers en een gezamenlijke omzet van ongeveer 250 mio euro zal deze acquisitie sterk bijdragen aan de groei van BESIX in België.

Rik Vandenberghe, CEO BESIX Group: “Met de acquisitie van de Heijmans activiteiten versterkt BESIX haar positie op de  Belgische thuismarkt, onder meer door de complementaire regionale spreiding van het Heijmans netwerk. Bovendien diversifiëren we ons aanbod verder, met name in wegenbouw, complexe infrastructuurwerken, netwerken en ondergrondse infra. De overgenomen bedrijven zijn alle actief in nichemarkten die een sterke groei tegemoet gaan in de komende jaren als steunpilaren van de Belgische economie: mobiliteit, slimme netwerken en gezondheidszorg. Tenslotte kunnen wij hierdoor onze ‘talent pool’ in 1 klap aanzienlijk versterken. Op die manier zijn we nog beter uitgerust om nieuwe opdrachten te aanvaarden.”

Aurelia Picu

Author Aurelia Picu

More posts by Aurelia Picu

Leave a Reply

Member of     logo